All Posts

Aileyi Nasıl İyileştireceğim?

🍁Çocuk ruh sağlığı alanında çalışanlar olarak her ne kadar muhatabımız bir çocuk olsa da aslında sorunların çözümlenmesinde aile faktörünün kritik öneme sahip olduğunu çok iyi biliriz.👨‍👩‍👧‍👦🍁Hatta çoğu zaman ebeveynin yaşadığı ruhsal sorunlar çözümlemeden çocukla yol katetmek zorlaşır🤷‍♀️.🍁Ne kadar sık duyarım su cümleleri ebeveynlerden:🔹️ ‘Aslında benim de psikolojim bozuk ama öncelik çocuğumda’🔹️’Ben artık böyle yaşamaya alıştım zaten bari çocuğum mutlu olsun’🔹️…

Devamını oku

Çocuğumuzu Anladığımızı Hissettirmek

🌈Çocuklar biz yetişkinlere göre duygularını daha coşkulu yaşayıp abartılı bir şekilde dışa vurabilirler. 🌈Bizim için önemi olmayacak bir duruma en uç noktada tepki gösterebilirler. 🌈Çocuğumuz ağladığında , öfkelendiğinde, korktuğunda elbette ona yardımcı olmak için elimizden geleni yapmak isteriz. 🌈Farkında olmadan biraz da içgüdüsel olarak çocuğumuzun o an hissettiklerini görmezden gelip hemen yatıştırma çabasına gireriz çoğu zaman.🌈Teselli etmek, nasihat etmek, hatta…

Devamını oku

İnsan Psikolojisinin Dişli Çarkları…

🔺️Duygu, düşünce ve davranış üçlüsü insan psikolojinin dişli çarkları gibidir.👉Olaylar karşısında zihnimizin o anda yaptığı yorum ‘düşünce’, 👉Bu düşünce karşısında kendimizi nasıl hissettiğimiz ‘duygu’,👉Sonucunda yaptığımız eylem ise ‘davranış’ olarak adlandırılır.🧠Kaygı, endişe, depresyon, takıntı gibi bir çok durum bu dişli çarkın olumsuz yöne çevrilmesiyle başlar. 🧠Olaylar karşısında zihnimizde beliriveren olumsuz otomatik düşüncelere ve duygulara müdahale etmek elbette çok zor, fakat davranışlarımızı yönetmek bizim…

Devamını oku

Çocuğunuz Onu Koşulsuz Sevdiğinizi Biliyor Mu?

🌸Şüphesiz ki her anne baba çocuğunu koşulsuz sever.❤ 🌸Fakat bazen işler yolunda gitmediğinde çocuğumuzu sevgimizle ya da kendimizle tehdit etmek başvurduğumuz çözüm yollarından biri olabiliyor. 🌸”Sözümü dinlemezsen seni sevmem❗, Bunu yaptığın için artık seninle konuşmayacağım❗, Beni çok üzüyorsun ben artık başka çocukların annesi olacağım❗” gibi cümleler ne yazık ki çok çaresiz kalındığında söylenebiliyor😔 🌸Oysa çocukların en önemli ihtiyacı, anne babasının…

Devamını oku

Sınav Kaygısı

🌺Sınav tarihlerinin yeniden düzenlenmesi ile öğrencilerde panik havası oluşmaya başladı. Umarım bu geçici şok evresi biran önce atlatılır ve öğrenciler hedefledikleri doğrultusunda rutin çalışmalarına geri dönebilir🤷‍♀️ 🌺 Bugün biraz sinav kaygisindan bahsetmek istiyorum. Sınav kaygısı yaklaşan bir sınavın olası sonuçlarının olumsuz olarak yorumlanması sonucu gelişen duygusal davranışsal ya da fizyolojik tepkilerdir. 🌺 Öğrencilerin çoğu çeşitli yoğunlukta sınav kaygısı yaşar. Kaygı…

Devamını oku

Çocuklarda Takıntı (Obsesif Kompulsif Bozukluk)

Çocuklarda görülen Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) yani takıntılı düşüceler ve takıntılı eylemlerin varlığı çocuğun ve ailenin günlük hayatını etkileyen önemli sorunlardan biridir. OKB; adından da anlaşılacağı üzere obsesyon ve kompulsiyonların varlığı ile karakterizedir. Peki nedir bu kelimelerin anlamı Obsesyon: kişinin zihnine istemeden gelen, belirgin sıkıntı ve huzursuzluğa sebep olan takıntılı düşüncelerdir.  Kompulsiyon ise bu takıntılı düşüncelerin sebep olduğu yoğun kaygı…

Devamını oku

Evde Kalan Çocuklar

Koronavirüs salgının ülkemizde görülen ilk vakasından itibaren hayatımızda çok hızlı değişikliklere sebep olmaya başladı. Bundan sadece 20 gün önce ‘Hadi canım öyle şey mi olur, ben hayatta yapamam’dediğimiz bir sürü şeyi çoktan yaşamaya başladık. Çünkü biliyoruz ki bu işin şakası yok ve ciddiye alınmadığında kaybedeceğimiz şey sağlığımız. Evde Kalmak Tüm dünyada virüsle mücadelenin temelinde ‘evde kalmak’kavramı yer alıyor. Okulların örgün eğitime ara…

Devamını oku

Okul Kaygısı Nedir?

Aslında her çocuk hatta her birey yeni bir ortama girdiğinde kaygılı hisseder ama bir süre sonra ortama ve kişilere uyum sağlar. 😌 Okul ortamına yeni giren çocukların da yaklaşık bir iki hafta gibi bir sürede direnç göstermeden okula devam etmeye uyum sağlamasını bekleriz.😍 Peki bu süre uzadıysa?😳😳😳😳O zaman okul kaygısı yaşıyor olabilir. Okul kaygısının okul öncesi dönem ve ilkokul 1. Sınıfta…

Devamını oku

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite

Son zamanlarda dikkat eksikliği şüphesiyle danışmak isteyen ebeveynlerin sayısı artmaya başladı👪 Bu konu hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Tanım olarak Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB): dikkat suresi kısalığı/dağınıklığı, hareketlilik ve fevrililikle seyreden, belirtileri büyük oranda hayat boyu süren nörogelişimsel bir bozukluktur (APA 2013) Belirtiler iki ana kümede toplanmıştır :❗1) Dikkat Eksikliği❗2) Hiperaktivite – Dürtüsellik Tanı için :⭐Her iki belirti kümesinden 6 şar…

Devamını oku

Psikiyatrist misiniz? Psikolog mu?

1️⃣ Psikiyatrist misiniz yoksa psikolog mu❓⭐Cevap: Ben bir Çocuk Psikiyatristi yani Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanıyım , psikolog ya da çocuk psikoloğu değilim😊 2️⃣ Psikiyatrist, Çocuk psikiyatristi, Psikolog, Psikolojik danışman, Pedagog kimlere denir❓⭐Cevap: Çocuk Psikiyatristi ve Psikiyatristler hekimdirler👨‍⚕️👩‍⚕️. Yani 6 yıllık Tıp eğitimi aldıktan sonra TUS isimli sınava girerek ihtisaslaşmaya hak kazanırlar. -Çocuk Psikiyatrisi ve Psikiyatri birbirinden…

Devamını oku